pondělí 11. června 2012

Stmívání - grafický román, díl 1. (Stephenie Meyer, kresby Young Kim)

Stmívání - grafický román, díl 1.

(Stephenie Meyer, kresby Young Kim)

Série: Stmívání - grafický román
Díl: první
Počet stran: 224
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Petra Babuláková
Rok vydání: 2010
Anotace: Isabella Swanová se přestěhuje do pochmurného městečka Forks, kde se seznámí s tajemným, přitažlivým Edwardem Cullenem a její život se obrátí vzhůru nohama. Se svou alabastrovou pletí, zlatýma očima, nádherným hlasem a podivuhodnými schopnostmi je Edward Cullen neodolatelný, ale i nevyzpytatelný. Až doposud se mu dařilo tajit, kým doopravdy je, jenže Bella je rozhodnutá jeho temné tajemství odhalit...

SPOILERY! ->
Krátce o příběhu:
Bella postupně zjistí, že je Edward upír, ale stále se ho nebojí. Je rozhodnutá, že ho miluje a je jí jedno, co nebo kdo vlastně Edward je. Podstupují tím obrovská nebezpečí - Edward si stále není nikdy jistý, zda se dokáže ovládat v její blízosti a zároveň jí neroztrhat hrdlo. Potom také Bella neví, zda ji Edwardova rodina - Cullenovi, též upíři - přijme jako součást rodiny a bude ji respektovat. Celé upíří tajemství ještě k tomu nesmí nikomu vyzradit, což má často velmi těžké, protože její otec Charlie, policista, se o ni velmi zajímá. Aby toho nebylo málo, potlouká se kolem Jacob Black, Bellin přítel z dětství, a varuje ji, aby si na Edwarda dávala pozor. Jednoho dne do Forks nečekaně dorazí tři potulní upíři sající lidskou krev a všimnou si Belly. Začíná nebezpečný hon na Edwardovu nejmilovanější bytost a také závod s časem. Zabijí upíři Bellu, nebo ji Edward včas zachrání?
<-KONEC SPOILERŮ!

O Stmívání:
Nejprve začnu textem, i když se tu určitě v brzké době objeví recenze i na samotnou knihu přímo od Stephenie, ale i sem napíšu menší recenzi na její příběh.
Nemohu posuzovat, jak píše doopravdy v anglickém jazyce, ale v českém překladu mě jako spoustu dalších Stmívání naprosto uchvátilo. Ten nápad, že by se dívka, která nikdy nikam nezapadala, mohla zamilovat do starostlivého a sarkastického upíra, je ohromující. Příběh Belly a Edwarda zná dnes celý svět, ale už málokdo si vzpomene na chvilky právě v prvním díle, kdy všechno začalo. Mě osobně vždy poskočí srdce radostí, když si vybavím, jak se Edward usměje na Bellu, řekne jí sarkastickou poznámku, ale zároveň by ji nikdy nedokázal ztratit. Jejich vztah je dost zvláštní, myšlenka na ně vám na tváři vykouzlí úsměv, zároveň vás zahřeje u srdce jejich láska a do vašeho těla se dostane nečekaná radost, o které ani nevíte, kde se tu vzala. Knihu bych popsala asi těmito třemi slovy: inspirativní, originální, návykové.

O kresbách:
Musím uznat, že jsem se knížky nechtěla vzdát a vrátit ji zpět kamarádce. Celý víkend jsem knihou listovala a znovu a znovu si prohlížela krásné obrázky. Young Kim je velice talentovaný člověk. Co jsem si nemohla vynachválit, byly vypracované detaily. To, když se Belle zajiskřilo v očích. To, když se Edward pousmál svým obvyklým úšklebkem. To je podle mého názoru na knize nejkrásnější, protože v knize takovýmto maličkostem nikdo nedával moc velký důraz, avšak bez těchto maličkostí by kniha nebyla tak úžasná.
Další, co si nemohu vynachválit, je pozadí. Například les nebo hned úvodní slova s černým pozadím, detaily Belliných očí a kapající krev, opravdu bravurně provedené. Smekám.

Doporučuji všem fanouškům Stmívání, všem nadšencům grafiky a komiksů nebo nudícím se lidem, kteří zrovna nemají co na práci a potřebují se nějak zabavit. Kniha není na četbu nijak náročná, za chvíli je přečtená a vy si pak říkáte, to už je konec? Jedno bych však knize vytkla. Není zde dokreslený celý děj knihy, kniha asi v půlce příběhu končí s větou: Pokračování příště. Napadení Bellou upíry tam vůbec není, natož Bellino první opravdové setkání s Cullenovými. Tak jsem zvědavá na druhý díl.

Hodnocení: 8/10  
Stav: půjčená

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem vděčná za všechny komentáře :) Děkuji