pondělí 16. července 2012

Erebos - Hra, která zabíjí! (Ursula Poznanski)

Erebos - Hra, která zabíjí!

(Ursula Poznanski)

Počet stran: 320
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Karolína Kousalová
Rok vydání: 2011
Anotace: Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?

SPOILERY!
Reálný vs. virtuální svět:
Nejen, že se v této knize ocitáme v našem reálnem světě v Londýně, ale zároveň vstupujeme i do počítačové hry, Erebosu. A jak brzy zjistí i Nick s Emily, kteří jsou hlavními postavami v knize, počítačová hra se až nebezpečně prolíná s reálným Londýnem. Žlutozelený živý plot, podle kterého se vydávají válečníci na výpravu je ve skutečnosti střet linek podzemního metra v Londýně. V podstatě celá počítačová hra je fantasy Londýn upravený tak, aby ho nikdo nepoznal. Ale Nick, Emily a Victor - jejich přítel a odborník na počítače - se dozví pravdu. Počítačová hra je velice návyková, doslova na ní budete závislí. Hráči, jež ji okusili, se jen těžce smiřovali, když je hra vyloučila. A někteří dokonce hru začali vnímat jako skutečnost.

Až smrtelně chytrá:
Nejen, že hra má výbornou grafiku, je návyková, ale dokonce i myslí. Nick s hrůzou zjistí, že ať dá hře jakoukoli otázku, hra smysluplně a vychytrale odpoví! Samozřejmě ale není živá. Ne, hra nežije. Je jen pouze mistrovské dílo jednoho programátora. Hudba ve hře hraje podle vašeho hudebního vkusu, podle písniček, které máte přidané na Youtube, vyhledává si o vás informace po celém internetu, chce znát vaše skutečné jméno. A dokonce umí i hlídat nakažený počítač. Jakmile začnete o hře na internetu hledat víc, na obrazovce se vám zobrazí výhružný vzkaz.

Žít a být mrtev - odkaz pomsty:
Larry McVay měl kdysi spor se šéfem velké firmy počítačových her, s Andrew Ortolanem. Larry se snažil vynalézt tak úžasnou počítačovou hru, která se sama pžizpůsobí každému hráči na míru. A taky bude smysluplně odpovídat na otázky. Zkrátka bude neodolatelná. Ale když se Ortolan dozví o jeho výzkumu, začne toužit po hře. Vidí za ní spoustu peněz a neváhá kvůli tomu i nařknout Larryho za to, že on jim Boží jiskru, báječnou počítačovou hru, ukradl a přivlastnil si ji. Soud rozhodne ve prospěch Ortolana a odsoudí Larryho k šesti letům za mřížemi. Ortolan však nikdy Boží jiskru přímo nedostal. Avšak McVay ještě předtím, než má jít do vězení, přeprogramuje Boží jiskru na Erebos a použije ji jako svůj odkaz pomsty Ortolanovi. Hra totiž vážně zasahuje do skutečnosti. Dává svým hráčům úkoly, které začínají být až šílené. Fotit cizí lidi, sledovat ostatní, pozvat člověka, kterého nesnášíte, na rande, nasypat lahvičku léků profesorovi do čaje... Vše se ale změní, když Nick pochopí, že těmi léky může profesora klidně zabít a odmítne úkol splnit. Pak ale někdo přestřihne jeho nejlepšímu kamarádovi brzdy u kola a kamaráda srazí auto. Je odvezen do nemocnice, kde nikdo neví, zda bude žít, nebo umře.
KONEC SPOILERŮ!

Shrnující hodnocení:
Brilantní myšlenka. V knize pochopíte, jaké je to být závislý na počítačové hře. Jak je pro studenty školy obtížné rozpoznat to dobré od špatného. A jak někoho může jedna hra zcela změnit. Přeprogramovat. Zabití lidí už pro něj nic neznamená, jen další úkol, postup o další úroveň. Ať už je to ve skutečnosti nebo ve virtuálním světě, je to pro ně stejné. Už si ani nedokáží uvědomit, že za vraždu půjdou do vězení.
Je to opravdu dobrá kniha. Výborná myšlenka o tom, co by se v dnešní době klidně mohlo stát. A jak je důležité nezapomínat na skutečnost.


Hodnocení: 10/10 
Stav: recenzní výtisk
 
Za tento recenzní výtisk vděčím nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem vděčná za všechny komentáře :) Děkuji