pondělí 16. července 2012

Hunger Games - Aréna smrti (Suzanne Collins)

Hunger Games - Aréna smrti

(Suzanne Collins)

Série: Hunger Games
Díl: první
Počet stran: 328
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Zdík Dušek, Ph. D.
Rok vydání: 2010/2012
Anotace: Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají...
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.
Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

Nejen bojovat a přežít:
Kdo chce přežít Hunger Games, musí umět hodně věcí. Umět skvěle bojovat, to zaprvé. Umět rozdělat oheň, obstarat si vodu, umět lovit, splývat s přírodou okolo sebe a být nenápadný. Být ostražitý, nedůvěrný, přesný a především vychytralý. Být o krok vpředu před ostatními, ale nedát to na sobě znát. A hlavně to nejdůležitější, mít přátele, kteří vám seženou sponzory.

Katniss:
Tato dívka je velmi zajímavá. Způsob, jakým přemýšlí, pozoruje ostatní lidi, jaké má nazory. To se mi líbí. Je jiná než ostatní. Odlišná. Silná. Dokáže ještě spoustu věcí, protože nad nimi uvažuje, přemýšlí. Nenechá nic jen tak hozené osudu. A přitom to vypadá, jako by se věci kolem ní děly samy. Ale není to tak. Sice má velkou pomoc přátel, kteří ji zvýrazní, pomohou jí, ano, v tom má štěstí, ale i tak rozhodnutí přelstít Kapitol bylo na ní.


Milostný trojúhelník:
Ještě před tím, než se Katniss přihlásí jako dobrovolník místo své sestry do Hunger Games, se kamarádí s Galem. Jsou jako bratr a sestra. Nikdy ji nenapadlo, že by mohli být spolu. Avšak Gale tolik touží být pro Katniss něco víc. Bohužel už je trochu pozdě, protože se Katniss dá dohromady s Peetou. A jen se rozejít nemohou, protože je celá země vydí jako symbol pro osvobození z hrozného diktátorského režimu. Vidí je jako Prokletý pár, který přelstil hlavu Kapitolu.

Shrnutí:
Zdá se, že jsem tento měsíc měla štěstí a narazila na již třetí výbornou knihu.
Opravdu je povedená. Celá série mne již anotacemi a jinými pochvalnými recenzemi nadchla, a teď skutečně vidím, že kniha je moc krásná a recenze nelhaly.
Myšlenka vložená v knize, totiž jak moc jedna dívka dokáže lidi změnit a dodat jim sebedůvěru a odvahu, je originální a pěkná. Vzepřít se diktátorům není příliš jednoduché, ale Katniss to dovedla, i když to neplánovala.
Knihu i autorku chválím a doporučuji tento napínavý, dobrodružný příběh snad všem.


Hodnocení: 10/10 
Stav: recenzní výtisk

Za tento recenzní výtisk vděčím nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem vděčná za všechny komentáře :) Děkuji