pondělí 27. srpna 2012

Temné vize - Posedlost (L. J. Smith)

Temné vize: Posedlost

(L. J. Smith)


Série: Temné vize
Díl: druhý
Počet stran: 248
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Staníčková Olga
Rok vydání: 2012
Anotace: Skupina středoškoláků s paranormálními schopnostmi, kteří se sešli v Zetesově institutu, aby své nadání rozvíjeli, odhalí skutečné záměry výzkumného týmu a musí utéct. Mají jedinou naději, a tou je záhadný bílý dům, který všichni viděli ve společném snu. Kromě obtížné cesty je však čeká i řešení dalších problémů a vztahů. Od osudné noci, kdy všichni utekli ze Zetesova institutu, se Gabriel změnil. Přestože Kaitlyn jeho podivínské chování děsí, zároveň ji to k němu přitahuje a chce zjistit, co za tím vězí. Současně se začínají dít zvláštní věci, které naznačují, že je jim v patách někdo, kdo má stejné schopnosti jako oni sami…
Podaří se jim najít bílý dům? Nebo už je pro ně příliš pozdě?

Útěk:
Druhý díl série přímo navazuje v ději na první díl. Pět studentů Zetesova institutu - Anna, Lewis, Kaitlyn, Gabriel a Rob - zjistili pravdu o panu Z. a snaží se útéct. Vrátili se do domu jen pro ty nejdůležitější věci, ale bohužel nejsou tak rychlí, jak si mysleli. Starý pan Zetes s jeho pomocníky dorazí dřív, než se stihnou sbalit, a jen tak tak s pomocí Gabrielových paranormálních schopností unikají. Ocitají se však v kritické situaci. Mají ukradené auto, které jistě už bylo nahlášeno policii, nemají jídlo, oblečení ani potřebné věci na přespání. Dokonce nemají ani mnoho peněz. Ale ještě horší je skutečnost, že jim jejich příběh jen tak někdo neuvěří. Koho mohou požádat o pomoc? Můžou vůbec někomu věřit?
 
Navždy mimo institut:
Bílý dům ze snu
Zatímco v prvním dílu jsme se ocitali především v budově institutu nebo ve škole, nyní jsme více v pohybu. Skupina žáků je díky Gabrielovi spojena telepatickou sítí, takže si vzájemně čtou myšlenky. Nemohou síť rozpojit. Zatím jejich jediné řešení je, aby jeden z jejich skupiny zemřel. Tím by se spojení přerušilo. Ale toto řešení nechce nikdo podniknout. Možná kromě Gabriela. On už však umí kolem své mysli vystavět vysokou, železnou zeď, takže nikdo přesně neví, co před ostatními tají. Nemohou zůstat moc dlouho na jednom místě, jsou nuceni stále utíkat. V knize se setkáváme s psaním děje ze dvou pohledů - toho hlavního z Kaitlyniny strany, a z toho Gabrielova tajemného plného cynismu.

Pořád dokola to samé:
L. J. Smith se především vyznačuje milostnými trojúhelníky. V Upířích denících to byli Elena, Damon, Stefan, v Tajném kruhu zase Cassie, Diana a Adam. A tady? Tady je to "pro změnu" Kaitlyn, Ron a Gabriel. Autorka má zřejmé problémy s vymyšlením složitějších, promyšlenějších postav, i děj je opravdu předvídatelný, řekla bych až příliš jednoduchý. Knihy od této autorky nejsou nijak výjimečné nebo skvostné. Zkrátka oddechové čtení pro teenagery. Autorka ani nepoužívá složité výrazy, pouze jednoduchá slova a krátké věty.

Shrnutí:
První díl byl mnohem lepší. Čtenář tam mohl odkrývat více věcí, děj byl napínavější, v druhém díle se sice objeví i některé hezké části, sem tam je trocha romantiky nebo akce, kniha se ani nečte špatně, řádky rychle ubíhají a mění se ve strany, takže se ani nenadějete a jste na konci knihy, ale i tak to není žádné zářné veledílo. Zkrátka průměrná kniha pro mladší generaci.

Hodnocení: 7/10 
Stav: recenzní výtisk

Za tento recenzní výtisk vděčím nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem vděčná za všechny komentáře :) Děkuji